ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ & ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ

Χειμερινό Εξάμηνο 2016

 

ΒΑΣΙΚΑ         ΑΣΚΗΣΕΙΣ κλπ      SCILAB    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ        LINKS

 

 

 

 

Το Scilab είναι ένα απλό περιβάλλον προγραμματισμού που επιτρέπει την εύκολη χρήση μαθηματικών συναρτήσεων, στατιστικών μεθόδων, και τη δημιουργία τυχαίων αριθμών για προσομοίωση. Είναι εγκατεστημένο σε όλους τους υπολογιστές των CS Lab 1 και CS Lab 2. Μια που δε χρειάζεται compiler, είναι πολύ εύκολο το debugging. Επίσης προσφέρει μεγάλη ευκολία στην κατασκευή γραφημάτων και γραφικών παραστάσεων κάθε είδους.

 

Για τις προγραμματιστικές εργασίες του μαθήματος είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε όποια γλώσσα σας βολεύει, αλλά προτείνεται η χρήση του Scilab, στην οποία μπορούν να σας παρέχουν βοήθεια και support οι βοηθοί του μαθήματος.

 

Εισαγωγή στο Scilab       

Scilab bag of tricks

Documentation στην επίσημη σελίδα του Scilab

 

Σύντομη εισαγωγή στα πολύ βασικά της λειτουργίας του Scilab

 

Ξεκινήστε το πρόγραμμα σε κάποιο από τα PC του CS Lab.

 

Στο prompt που εμφανίζεται, μπορείτε να πληκτρολογήσετε μια σειρά εντολών μέχρι να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα, ή, κυρίως στην περίπτωση που απαιτείται μια σειρά πάνω από 3-4 εντολών, να γράψετε ένα απλό πρόγραμμα στη γλώσσα του Scilab, η οποία είναι απλούστατη και μοιάζει με ψευτοκώδικα.

 

Ι. Χρήση μέσω του command prompt

 

Ξεκινώντας το Scilab εμφανίζεται το command prompt -->

 

Πληκτρολογώντας  a=1, ορίζουμε την τιμή της μεταβλητής a, και το Scilab επιστρέφει ως απάντηση το "a = 1". Για να μην εμφανιστεί η απάντηση του αποτελέσματος στον ορισμό μιας μεταβλητής, γράφουμε "a=1;"

 

Για να ορίσουμε ένα διάνυσμα, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε "x=[1,2,3,4];"

Η εντολή size(x) μας δίνει τις διαστάσεις το x ως πίνακα, δηλάδή 1. 4., το οποίο σημαίνει πως το x είναι ένας πίνακας 1x4.

 

Η εντολές min(x), max(x), sum(x), mean(x), μας δίνουν αντίστοιχα την ελάχιστη τιμή του x (δηλαδή 1), τη μέγιστη τιμή (4), το άθροισμα όλων των στοιχείων του (10), και τι μέση τιμή τους (δηλαδή (1+2+3+4)/4 = 2.5).

 

Η μεταβλητή ans περιέχει πάντα το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης πράξης. Π.χ. για να υπολογίσουμε τη μέση τιμή θα μπορούσαμε να πληκτρολογήσουμε πρώτα sum(x) και κατόπιν ans/4. Δοκιμάστε το.

 

Το πρώτο στοιχείο του x είναι το x(1), το δεύτερο είναι το x(2), κλπ. Η πράξη y=x.*2 πολλαπλασιάζει όλα τα στοιχεία του x επί δύο.

 

Αν ορίσουμε ένα άλλο διάνυσμα y=[-1,3,2,5], τότε το γινόμενο x*y ΔΕΝ είναι δυνατό, διότι το Scilab αντιλαμβάνεται όλες τις πράξεις ως πράξεις μεταξύ πινάκων και δεν μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε έναν πίνακα 1x4 με έναν άλλο 1x4. Οπότε αν πρώτα να ορίσουμε ως z=y' το ανάστροφο του y, τότε οι πράξεις y*z και z*y μας δίνουν αντίστοιχα τα αποτελέσματα 31 και τον πίνακα

 

[- 1  - 2  - 3   - 4.  ]

[   3    6     9    12. ]

[   2    4     6    8.   ]

[   5   10   15   20  ]

 

Για μερικές ακόμα χρήσιμες εντολές και για τη δημιουργία γραφημάτων δείτε το πιο κάτω παράδειγμα.

 

ΙΙ. Χρήση μέσω αρχείου Scilab

 

Το αρχείο deigma.sci έχει ένα απλό παράδειγμα κάποιων εντολών για τη δημιουργία δύο γραφημάτων

 

a. Κατεβάστε και σώστε το αρχείο deigma.sci

b. Ανοίξτε το κάνοντας διπλί κλικ. Κανονικά πρέπει να το ανοίξει ο default editor του Scilab

c. Διαβάστε το περιεχόμενο και τα σχόλια, και κάνετε κάποιες αλλαγές αν σας βολεύει

d. Αποθηκεύστε το πηγαίνοντας από το μενού στο File à Save,  ή με CTRL+S

e. Τρέξτε το στο Scilab πηγαίνοντας από το μενού στο Execute à Load into scilab, ή με CTRL+L

 

 

 

Copyright © 1989-2005. INRIA ENPC.  Scilab is a trademark of INRIA